یکی از عوارض شایع شکستگی های لگن در افراد مسن هذیان است. هذیان Delirium نوعی اختلال هوشیاری است که در آن بیمار قدرت تمرکز فکری خود را از دست می دهد و رشته تفکراتش به راحتی گسسته شده و از یک موضوع به موضوع دیگر میپرد. بیمار در حین سخن گفتن حرف های بی ربط میزند چون افکارش بی ربط بوده و ارتباط منطقی با هم ندارند.
این بیماران اختلال در قوه شناختی هم دارند یعنی در شناسایی اطراف خود دچار اختلال میشوند و موقعیت زمانی و مکانی خود را درک نمیکند. بیمار مبتلا به هذیان وقایع را درست تفسیر نمیکند و ممکن است دچار توهم شود.
هذیان بعد از شکستگی لگن در عرض چند ساعت تا چند روز ایجاد میشود و شدت علائم آن در طول روز ممکن است کم و زیاد شود.
هذیان در حدود ۱۵-۱۹ درصد شکستگی های لگن افراد مسن دیده میشود. درمان بیماران با شکستگی لگن که دچار هذیان میشوند با مشکلات و عوارض بیشتری همراه است.
این بیماران معمولا نیاز دارند تا مدت بیشتری را در بیمارستان باقی بمانند، دیرتر خوب میشوند، دیرتر میتوانند راه بروند و بیشتر از بقیه بیماران نیاز به مراقبت های پرستاری بعد از درمان پیدا میکنند و تعداد بیشتری از این بیماران بعد از پایان درمان به خانه سالمندان منتقل خواهند شد.
علت هذیان بعد از شکستگی لگن:
هذیان بعد از شکستگی لگن یک علت ندارد بلکه تعدادی از عوامل هستند که وجود آنها موجب افزایش احتمال بروز این وضعیت میشود.
مهمترین این عوامل عبارتند از
- دارو : داروهای مختلفی که بیمار مسن مصرف میکند همراه با داروهایی که در بیمارستان به وی میدهند ممکن است با یکدیگر تداخل اثر داشته باشند. بعضی از این داروها با تاثیر بر سطح هوشیاری بیمار میتوانند موجب بروز هذیان شوند
- عفونت : بروز عفونت در هر جایی از بدن بیمار میتواند احتمال بروز هذیان را بیشتر کند
- اختلالات هورمونی و شیمیایی : تغییراتی که در سطح هورمون های بیمار بدنبال استرس ناشی از شکستگی ایجاد میشود میتواند موجب بروز عارضه هذیان شود
پیشگیری از بروز هذیان بعد از شکستگی لگن:
مهمترین اقداماتی که پزشک برای کاهش بروز هذیان در بیماران مسن با شکستگی لگن انجام میدهد عبارتند از :
- حفظ سلامت دستگاه تنفسی بیمار و بالا نگه داشتن سطح اکسیژن خون بیمار
- جبران کم خونی احتمالی ناشی از خونریزی که بدنبال شکستگی ایجاد شده است
- کنترل فشار خون بیمار
- پیشگیری و یا درمان هر گونه عفونت
- کنترل درد بیمار – گاهی اوقات درد شدیدی که بیمار در محل شکستگی احساس میکند احتمال بروز هذیان را بیشتر میکند. البته مصرف بیش از حد داروهای ضد درد مخدر هم ممکن است خود موجب بروز هذیان در بیمار شود
- رژیم غذایی مناسب
- راه اندازی هر چه سریعتر بیمار با واکر بعد از عمل جراحی
وظیفه همراهان بیمار :
همراهان بیمار باید هر گونه تغییر در خلق بیمار را جدی بگیرند و آنرا به پرسنل درمانی اطلاع دهند. نسبت دادن علائم هذیان به افسردگی یا اضطراب ناشی از شکستگی شایعترین اشتباهی است که در صورت عدم توجه به این بیماری به وقوع میپیوندد.
همراه بیمار باید مواظب تغییرات زیر باشد و آنها را جدی گرفته و به پزشک معالج اطلاع دهد
- از بین رفتن تمرکز بیمار و زدن حرف های بی ربط که ارتباط منطقی با هم ندارند
- از بین رفتن ارتباط کلامی منطقی بیمار با اطرافیان
- اختلال در شناسایی موقعیت زمانی و مکانی
- توهم و تفسیر نادرست بیمار از محیط اطراف