افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید (RA) یا همان روماتیسم، قطعا دچار تورم و درد مفصل میشوند. امکان ایجاد این بیماری در هر سنی وجود دارد.
این نکته را در نظر داشته باشید که RA یا روماتیسم با آرتروز که منجر به ساییدگی مفصل میشود و معمولا با افزایش سن این بیماری رخ میدهد، کاملا متفاوت است. روماتیسم هنگامی ایجاد میشود که سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله کند.
علت حمله اشتباه به مفاصل هنوز مشخص نشده است؛ اما در نهایت موجب تورم، سفتی و التهاب دردناک در مفاصل خواهد شد. تغذیه، یک امر مهم و اساسی در تشدید یا بهبود بیماریهاست، در نتیجه باید افراد مبتلا به روماتیسم بدانند چه غذاهایی برایشان مفید یا مضر است تا تغییراتی را در رژیم غذایی روزانه خود ایجاد کنند.
بهتر است در خصوص بهبود شرایط خود به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید تا درمانی مناسب برای شما در نظر گرفته شود. ما در این مقاله قصد داریم در خصوص غذاهای مفید و مضر برای افراد مبتلا به روماتیسم اطلاعاتی در اختیارشان قرار دهیم.
غذاهای ضد روماتیسم
هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. درمانهایی که بهطور معمول برای این بیماری در نظر گرفته میشود، به شرح زیر است:
- مسکن
- داروهای ضدالتهاب
- داروهایی جهت سرکوب کردن سیستم ایمنی بدن
گاهی مصرف این داروها میتواند عارضههایی را به همراه داشته باشد.
تغییر رژیم غذایی در این افراد، در کنترل بیماری بسیار کمککننده است. در صورتی که بیماران غذاهای متناسب با شرایط خود را مصرف کنند، منجر به کاهش درد و تورم مفاصل خواهد شد.
اسیدهای چرب امگا 3 زیاد مصرف کنید؛
برخی از غذاهای ضدالتهاب سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. اضافه کردن ماهی چرب به رژیم غذایی گزینه بسیار مناسبی است:
- ماهی خال خالی
- ماهی تن
- شاه ماهی
- ماهی سالمون
در صورت تمایل میتوانید از مکملهای روغن ماهی نیز مصرف کنید.
اگر تمایلی به مصرف ماهی ندارید، سعی کنید بیشتر آجیلهایی مانند گردو و بادام بخورید. همچنین میتوانید دانههای کتان را خورد کرده و به غذاهای خود اضافه کنید. دانه چیا نیز سرشار از امگا 3 است.
آنتی اکسیدان را فراموش نکنید؛
آنتی اکسیدانها ترکیباتی هستند که میتوانند رادیکالهای آزادی را که به بدن آسیب میرساند، از بین ببرند. علاوه بر این منجر به کاهش التهاب در بدن میشود. مطالعاتی که در این زمینه انجام شده، نشان میدهد یک رژیم غذایی حاوی آنتی اکسیدان ممکن است درد و التهاب ایجاد شده در مفصل را کاهش دهد. در مورد رژیم غذایی خود با پزشک فوق تخصص زانو مشورت کنید.
آنتی اکسیدانهای مهم غذایی شامل موارد زیر است:
- ویتامین A
- ویتامین C
- ویتامین E
- سلنیوم
با مصرف این مواد غذایی میتوانید این مواد مغذی را برای بهبودی خود دریافت کنید:
- میوه و سبزیجات تازه
- آجیل
- چای سبز
غذاهای سرشار از فیبر را انتخاب کنید؛
محققین بر این باورند که غذاهای سرشار از فیبر، میزان پروتئین واکنشپذیر را در خون کاهش میدهد. غذاهای حاوی فیبر شامل موارد زیر است:
- میوه و سبزیجات تازه
- غلات کامل
- لوبیا
- آجیل
فلاونوئیدها را فراموش نکنید؛
فلاونوئید ترکیباتی هستند، که توسط گیاه ساخته میشوند. زمانی که میوه و سبزیجات میخورید، میتوانید این مواد مغذی را دریافت کنید. فلاونوئیدها میتوانند التهاب را در بدن کاهش دهند و به کاهش درد و تورم کمک خواهند کرد. مواد غذایی سرشار از فلاونوئیدها عبارتند از:
- انواع توتها
- چای سبز
- انگور
- کلم بروکلی
- سویا
شکلات نیز دارای مقادیر از فلاونوئید است، نوع تلخ را برای مصرف انتخاب کنید.
به غذاهای خود ادویه اضافه کنید؛
اغلب افراد بر این باورند که مصرف ادویه میتواند منجر به افزایش التهاب شود، که کاملا درست است؛ اما مصرف برخی از ادویهها منجر به کاهش التهاب و بهبود روماتیسم میشود.
بهعنوان مثال زردچوبه حاوی ترکیبی به نام کورکومین است و دارای خواص ضد التهابی است. زنجبیل نیز خاصیت مشابهی با زردچوبه دارد، که برای افراد مبتلا به روماتیسم بسیار مفید است.
فلفل قرمز حاوی کپسایسین است، که به کاهش التهاب در بدن کمک میکند، تحقیقات بیشتری که در خصوص این مواد مغذی صورت گرفته، نشان داده که کپسایسین در کاهش درد نیز موثر است. بنابراین، توصیه میشود این ادویهها را به غذاهای خود اضافه کنید.
غذاهای ممنوعه برای روماتیسم
علاوه بر اینکه باید به غذاهای مفید جهت بهبود روماتیسم توجه داشته باشید، غذاهای مضر را نیز باید از رژیم غذایی خود حذف کنید. غذاهای ممنوعه برای افراد مبتلا به روماتیسم شامل موارد زیر است:
- کربوهیدراتهای فراوری شده مانند آرد سفید و شکر سفید
- چربیهای اشباع شده و ترانس مانند غذاهای سرخ شده، گوشت قرمز و لبنیات
- مصرف الکل