مفصل زانو

تزریق اسید هیالورونیک برای درمان آرتروز زانو

به روش تزریق برای تجویز هیالورونیک اسید در زانو ، تزریق داخل مفصلی گفته می شود

تزریق اسید هیالورونیک

از تزریق هیالورونیک اسید برای درمان آرتروز زانو و بهبود عملکرد مفصل زانو استفاده می شود. به این روش درمانی مکمل ویسکوز گفته می شود. در طی تزریق هیالورونیک اسید (مکمل ویسکوز) ، مقدار کمی اسید هیالورونیک ، اغلب فقط 2 میلی لیتر ، مستقیماً به کپسول مفصل زانو تزریق می شود.

به روش تزریق برای تجویز هیالورونیک اسید در زانو ، تزریق داخل مفصلی گفته می شود. اصطلاح تزریق داخل مفصلی به تزریق به طور مستقیم در کپسول مفصل گفته می شود.

این روش معمولاً در مطب پزشک و توسط پزشک ارتوپد انجام می شود. برخی از روماتولوژیست ها و پزشکان مراقبت های اولیه نیز ممکن است این روش درمانی را ارائه دهند. روش تزریق چند دقیقه طول می کشد و معمولاً شامل هیچگونه آماده سازی قبلی نیست. با این حال توصیه می شود قبل از این درمان در مورد تاریخچه پزشکی و داروهای فعلی با پزشک مشورت کنید.

اهداف درمان آرتروز زانو با تزریق اسید هیالورونیک عبارتند از:

• درد را کاهش می دهد.

• می توانید با افزایش روغنکاری مفصل و کاهش اصطکاک و التهاب مفصل ، حرکت مفصل را بهبود ببخشید.

• پیشرفت آرتروز را کند می کند.

تزریق هیالورونیک اسید معمولاً در مطب پزشک انجام می شود. بسته به مارک مورد استفاده ، این روش درمانی شامل 1 ، 3 ، 4 یا 5 تزریق است. در صورت نیاز به بیش از یک تزریق ، تزریقات با فاصله یک هفته انجام می شود. 

اتصالات مبتلا به آرتروز به طور معمول غلظت اسید هیالورونیک کمتری نسبت به مفاصل سالم دارند

اسید هیالورونیک در مفصل زانو چه کاری انجام می دهد؟

مفصل سالم زانو حاوی حداکثر 4 میلی لیتر مایع مفصل است. اسید هیالورونیک یکی از اجزای اصلی مایع مفصلی است. این ماده به مایعات و لغزندگی مایع مفصلی کیفیت می بخشد که موارد زیر را انجام می دهد:

• سطوح پوشیده از غضروف استخوان ها را قادر می سازد تا بر روی یکدیگر سر بخورند و در نتیجه اصطکاک مفصل را کاهش دهند.

• به مفصل زانو زیرسازی اضافه می کند تا از مفاصل در هنگام ضربه محافظت کند. 

اتصالات مبتلا به آرتروز به طور معمول غلظت اسید هیالورونیک کمتری نسبت به مفاصل سالم دارند و بنابراین در برابر اصطکاک و ضربه مفصل محافظت کمتری دارند.

چه کسی می تواند تزریق اسید هیالورونیک برای آرتروز زانو انجام دهد؟

تزریق هیالورونیک اسید یک روش خط اول برای آرتروز زانو نیست. این روش درمانی ممکن است برای کسانی در نظر گرفته شود که:

• آرتروز زانو با علائمی که زندگی روزانه را تحت تأثیر قرار می دهد ، داشته باشید.

• از داروهای ضد درد نمی توانید استفاده کنید زیرا:

– داروهای تسکین دهنده درد، مانند داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) یا استروئیدها (قرص ها یا تزریقی) فایده ای نداشته باشد. برخی از افراد نیز ممکن است از مصرف این داروها خودداری کنند.

– با استفاده طولانی مدت از NSAID ها در معرض خطر عوارض جانبی مانند آسیب کلیه ، مشکلات قلبی و یا خونریزی شکمی هستید.

– بیماری های دیگری مانند دیابت یا فشار خون بالا داشته باشید و نمی توانید از داروهایی مانند استروئیدها استفاده کنید.

پس از اولین دور درمان ، بهبود را نشان دهید. با بروز مجدد علائم آرتروز ، چنین مواردی ممکن است از تزریق اضافی اسید هیالورونیک بهره مند شوند 

• واجد شرایط جراحی نیستید ، می خواهید جراحی را به تعویق بیندازید یا نمی خواهید جراحی کنید.

در حالی که افراد در هر سنی می توانند تزریق اسید هیالورونیک انجام دهند ، این روش درمانی در افراد زیر 65 سال ممکن است مثرتر باشد.  

چه زمانی تزریق اسید هیالورونیک مناسب نیست؟

تزریق هیالورونیک اسید ممکن است در برخی از افراد مناسب نباشد از جمله:

• زنانی که باردار یا شیرده هستند.

• کودکان و نوجوانان 

• مبتلایان به عفونت های باکتریایی و سایر موارد در زانو و یا اطراف زانو 

• کسانی که آلرژی شناخته شده به محصولات هیالورونات دارند. 

• علاوه بر این ، به کسانی که به تخم مرغ یا سایر محصولات پرندگان حساسیت دارند (به عنوان مثال مرغ) توصیه می شود که پزشک خود را در این مورد مطلع کنند. این بدان دلیل است که برخی از محصولات هیالورونات از تاج خروس ساخته می شود و ممکن است برای چنین بیمارانی مناسب نباشد.

تزریق تنها درصورتی موثر است که اسید هیالورونیک مستقیماً به مفصل زانو منتقل شود

روش تزریق اسید هیالورونیک در زانو

روش تزریق هیالورونیک اسید به تخصص یک متخصص پزشکی آموزش دیده نیاز دارد که بتواند اسید هیالورونیک را به کپسول مفصلی زانو برساند.

روش تزریق زانوی اسید هیالورونیک شامل مراحل زیر است:

• بیمار یا به پشت دراز می کشد و زانو را صاف قرار می دهد یا به صورت قائم با زانو خم می نشیند، این وضعیت به روش ترجیحی پزشک برای قرار دادن سوزن در کپسول زانو بستگی دارد.

• زانو با ضد عفونی کننده پاک می شود.

• از بیمار خواسته می شود عضلات پا را شل کند. این یک تزریق موفقیت آمیز را تسهیل می کند و همچنین ممکن است تزریق درد کمتری داشته باشد.

• ممکن است پزشک بی حس کننده موضعی مانند لیدوکائین را برای بی حس کردن محل تجویز کند.

• اگر زانو با مایع اضافی متورم باشد ، پزشک می تواند این مایع را با سوزن و سرنگ بیرون بکشد.

تزریق تنها درصورتی موثر است که اسید هیالورونیک مستقیماً به مفصل زانو (نه بافتهای اطراف) منتقل شود. برای دقت بهتر ، برخی از پزشکان ترجیح می دهند هنگام تزریق از سونوگرافی استفاده کنند. مقداری ژل به پوست نزدیک محل تزریق زده می شود و یک تکنسین دستگاه سونوگرافی دستی را به آرامی روی پوست پوشیده شده از ژل فشار می دهد. تصویری از فضای مفصل برای دیدن پزشک روی صفحه رایانه نمایش داده می شود.

با استفاده از یک سرنگ استریل جدید ، پزشک اسید هیالورونیک را در یک طرف زانو تزریق می کند.

ناحیه تزریق تمیز و بانداژ می شود.

به بیمار گفته می شود که برای کمک به پخش شدن مواد در سراسر مفصل زانو ، زانو را صاف و خم کنید.

این روش تزریق نیاز به تخصص یک متخصص پزشکی آموزش دیده دارد که می تواند اسید هیالورونیک را به کپسول مفصلی زانو برساند. اگر ماده در ناحیه دیگری از زانو تزریق شود ، ممکن است اثر بخشی و ایمنی روش کاهش یابد.

مراقبت های بعد از تزریق اسید هیالورونیک در زانو

پزشکان یک دوره 12 تا 24 ساعته استراحت را بلافاصله پس از مصرف مکمل ویسکوز توصیه می کنند. استراحت پس از تزریق به کاهش درد در هنگام تزریق کمک می کند و همچنین احتمال دور شدن اسید هیالورونیک از کپسول مفصل را کاهش می دهد.  

در این دوره استراحت ، بیماران ممکن است فعالیت های ساده و کم ضربه مانند پیاده روی های کوتاه و آهسته را انجام دهند. به طور کلی در این دوره از دویدن ، حمل بارهای سنگین و انجام سایر فعالیت های با ضربه زیاد اجتناب می شود. اثرات تسکین دهنده درد این روش تقریباً در هفته چهارم پس از تزریق ظاهر می شود.  

از خطرات نادر تزریق اسید هیالورونیک عفونت ، واکنش های آلرژیک یا بورسیت است

عوارض جانبی و خطرات ناشی از تزریق اسید هیالورونیک برای آرتروز زانو

تزریق هیالورونیک اسید برای زانو معمولاً یک روش ایمن در نظر گرفته می شود ، اما مانند هر روش پزشکی ، ممکن است برخی از عوارض جانبی و خطرات را به همراه داشته باشد.

متداول ترین عوارض این روش شامل تورم و درد خفیف در محل تزریق است.

خطرات ، اگرچه نادر هستند ، اما ممکن است شامل واکنش های شبه سپتیک آرتریتیک باشند. آرتریت شبه سپتیک یک واکنش التهابی شدید در محل تزریق است. در صورت بروز این واکنش ، معمولاً در سه روز اول تزریق مشاهده می شود و ممکن است با داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) یا استروئیدها درمان شود. 

سایر خطرات نادر شامل عفونت ها ، واکنش های آلرژیک یا بورسیت است. در صورت بروز چنین علائمی توصیه می شود بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *