دررفتگی مفصل لگن یک عارضه ی جدی و اورژانسی تلقی می شود که نیاز است تا اقدامات فوری در جهت رفع این عارضه صورت گیرد.
در این مقاله به عارضه ی دررفتگی مفصل لگن ، علائم و راه های درمانی آن می پردازیم.
مفصل لگن متشکل از یک مفصل گوی مانند و یک مفصل کاسه ای شکل می باشد. مفصل کاسه به وسیله ی، حفره ی استابولوم که ناحیه ای از استخوان بزرگ لگن خاصره می باشد، تشکیل شده است. مفصل گوی نیز ناحیه ی سر استخوان ران می باشد، که در قسمت انتهای بالایی استخوان ران قرار گرفته است.
غضروف مفصلی ، یک بافت مسطح (صاف) و صیقلی، سطح مفصل های گوی و کاسه را احاطه می کند و می پوشاند. در لگن یک فرد سالم ، سر فمور به صورت مستحکم در استابولوم قرار دارد.
علل دررفتگی مفصل لگن
- وارد آمدن ضربه بصورت مستقیم ( با اعمال نیروی کم و یا نیروی زیاد ) به ناحیه ی لگن، از رایج ترین دلیل های دررفتگی مفصل لگن ، در نظر گرفته می شود.
- از دلایل شایع دیگر، دررفتگی مفصل لگن می توان به تصادف توسط وسایل نقلیه اشاره کرد. علت این امر، آسیب دیدن لیگامان ها و رباط های اطراف ناحیه ی مفصل لگن و ناپایداری ، است.
به منظور جلوگیری از آسیب های ناشی از تصادفات ، توصیه می شود کمربند ایمنی خود و سرنشینان را ببندید و قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کنید. رعایت این نکات ایمنی ، سبب کاهش چشم گیر احتمال دررفتگی لگن در طی تصادفات، می شود.
- سقوط از ارتفاع زیاد
- دیسپلازی هیپ ( شکستگی مفصل لگن )
- عفونت
- بیماری های ژنتیکی ( اهلر دانلوس و عصبی عضلانی )
انواع دررفتگي مفصل لگن
- دررفتگی خلفی مفصل لگن : به طور متوسط،این نوع دررفتگی در ۹۰% از بیماران دچار دررفتگی مفصل لگن دیده می شود.
- در رفتگی قدامي مفصل لگن
- دررفتگی مركزي مفصل لگن
علائم دررفتگي لگن
- احساس درد بسیار زیاد ( انتشار این درد به نقاط تحتانی بدن و کمر)
- در هنگام دررفتگی مفصل لگن احتمال آسیب دیدگی عصبی نیز وجود دارد، بنابراین ممکن است بیمار در پا و یا ناحیه ی مچ پای خود احساسی نداشته باشد. (پایش لمس شود)
- لنگ زدن در هنگام راه رفتن
تشخيص دررفتگي لگن
اولین قدم برای تشخیص دررفتگی لگن ، بررسی عکس های تهیه شده توسط اشعه ایکس و یا سی تی اسکن، می باشد. همچنین انجام ام آر آی، می تواند در بررسی و تشخیص نکروز اواسکولار (سیاه شدگی سر استخوان ران) و عوارض احتمالی دیگر دررفتگی مفصل لگن ، کمک شایانی کند.
درمان در رفتگی مفصل لگن
- عمل جا انداختن دررفتگي
اگر دررفتگی لگن به صورتی باشد که ، سازش و یا همراهی ای با آسیب های عصبی و عروقی نداشته باشد؛ از جا اندازی با بهره گیری از بی حس کننده و یا تزریق آرام بخش استفاده می شود. همچنین انجام فیزیوتراپی ، بعد از جا انداختن مفصل لگن ، تجویز می شود. باید توجه داشت درمان دررفتگی مفصل لگن، اقدامی بسیار حساس و مهم می باشد و حتما باید زیر نظر متخصص ارتوپدی انجام گیرد.
- جراحی
اگر جا انداختن مفصل لگن بصورت بسته ، کارآمد نباشد، قطعه هایی از استخوان یا بافت نرم در فضای مفصلی باقی مانده باشد و یا مفصل حالتی بی ثبات داشته باشد، بیمار نیاز به جراحی پیدا می کند.
انجام تکنیک آرتروسکوپی لگن ، به دلیل اثر تهاجمی و عوارض کمتر و بهبودی سریع تر نسبت به انجام جراحی بصورت باز، از اهمیت زیادی برخوردار است. آرتروسکوپی لگن عملی است که نیاز به دقت فراوان دارد و باید توسط ارتوپد با تجربه و ماهر انجام پذیرد.
عوارض دررفتگي لگن
- آسيب هاي عصبي : در ۱۰ تا ۲۰ درصد از افراد دچار دررفتگی لگن ، امکان آسیب دیدن عصب سمپاتیک بسیار شایع می باشد.
- نكروز آواسكولار سر استخوان ران (سياه شدگي استخوان ران)
- آرتروز مفصل لگن ( در صورت شدید بودن آرتروز و عوارض مخرب ناشی از آن نياز به تعویض کامل مفصل لگن وجود دارد.)