زمانی که ساختار و اندامهای اطرافِ زانو به عصب فشار میآورند از آن به عنوان عصب باریکش یا زانو درد عصبی یاد میشود. وقتی فشار زیادی توسط استخوان، بافت و یا سایر ساختارهای اطراف آن بر یک عصب وارد شود، عصب منقبض و تحت فشار قرار میگیرد و زانودرد عصبی به وجود میآید.
این مشکل به عصب صدمه میزند، بنابراین عصب نمیتواند به درستی کار کند. اگرچه این بیماری معمولاً با اعصاب پشت زانو شما ارتباط دارد، اما تقریباً هر عصبی در بدن شما میتواند باریکش و منقبض شود. در این مطلب دلایل ایجاد و نحوه درمان زانو درد عصبی یا باریکش توضیح داده میشود.
چه چیزی میتواند موجب ایجاد زانو درد عصبی شود؟
فقط یک عصب وجود دارد که از زانوی شما عبور میکند که در معرض خطر فشرده شدن است. این عصب شاخهای از عصب سیاتیک شماست که عصب پرونئال نامیده میشود. عصب پرونئال (عصب نازکنی مشترک) قبل از حرکت در قسمت پایین پای شما در قسمت خارج از زانو میچرخد.
عصب پرونئال در قسمت زیرین زانو، بین استخوان و پوست قرار دارد و این باعث میشود در اثر به هم فشردگی توسط هر چیزی که به قسمت بیرونی زانو فشار وارد کند، آسیب پذیر باشد. آسیبهای جراحتی میتواند منجر به فشار بر روی عصب از درون زانوی شما شود و به این ترتیب زانودرد عصبی اتفاق میافتد.
علل رایج بروز زانو درد عصبی شامل موارد ذیل میشود:
- پا روی پا (زانو) انداختن: فشار ایجاد شده توسط زانوی مقابل هنگامی که پا روی پایتان میاندازید از رایجترین علل زانودرد عصبی است.
- چمباتمه زدن برای مدت زمان طولانی: این حالت فشار را روی کنارههای زانوی شما وارد میکند.
- شکستگی استخوان: شکستگی نازک نی (استخوان فیبولا) یا گاهی شکستگی درشت نی (تیبیا) در نزدیکی زانو شما میتواند عصب را درگیر کند و منجر به زانو درد عصبی شود.
- آسیب رباط زانو: عصب میتواند به دلیل خونریزی یا التهاب در هنگام آسیب دیدگی رباط شما، گرفته، منقبض و باریکش شود.
- گچ گرفتن قسمت پایین پا (اندام تحتانی): قسمت فوقانی محل گچ گرفته شده میتواند به عصب فشار وارد کند. لازم به ذکر است پایین پا به بخشی از اندام تحتانی که بین زانو و مچ پا قرار دارد اطلاق میشود.
- زانو بند: یک بریس (زانو بند) تنگ، سفت و محکم میتواند عصب را فشرده کند.
- چکمههای ساق بلند تا زانو: هنگامی که قسمت بالای چکمه درست زیر زانو قرار میگیرد، عصب باریکش یا زانودرد عصبی ایجاد میشود.
- زایمان یا جراحیهای بطنی: تجهیزات مورد استفاده برای چرخش پاها به بیرون و خمکردن و پیچاندن زانوها برای اکثر جراحیهای زایمان و بعضی از جراحیهای شکمی، میتواند عصب را فشرده کند.
- استراحت طولانی مدت: پاهای شما در حالت دراز کشیدن تمایل به چرخش به بیرون دارند و زانوها خم می شوند و تخت خواب در این حالت میتواند بر عصب فشار وارد کند و ایجاد زانودرد عصبی نماید.
- جوراب های فشرده سازی ران : جوراب طبی و فشاری (پنوماتیک) جوراب ساق بلندی است که برای حفظ فشار روی پاهای شما طراحی شده است و میتواند عصب را تحت فشار قرار دهد.
- تومور یا کیست: این دو عارضه زمانی که روی عصب یا اطراف آن ایجاد شوند، میتوانند باعث ایجاد فشار و در نتیجه باریکش عصبی شوند.
- عارضه عمل جراحی زانو: به ندرت، عصب در طول عمل جراحی تعویض زانو یا یک روش آرتروسکوپی، ناخواسته فشرده و باریکش میشود.
علائم و نشانه های زانودرد عصبی چیست؟
عصب پرونئال هم حس و هم حرکت را در سمت بیرونی اندام تحتانی پا و بالای پای شما تأمین میکند و وقتی تحت فشار قرار گرفته و منقبض میشود، ملتهب شده که این امر موجب بروز علائم عصب منقبض شده یا زانو درد عصبی میشود.
معمولاً فقط پوشش یا غلاف میلین اطراف عصب آسیب میبیند. وقتی خود عصب نیز آسیب دیده باشد، علائم یکسان، اما شدیدتر خواهد بود.
ضعف و نقصی که توانایی شما را در بالا بردن پایتان به سمت ساق پا محدود کرده و به نام دورسی فلکشن مشهور است، غالباً آزار دهندهترین علامت محسوب میشود. این مشکل باعث کشیده شدن پای شما هنگام راه رفتن میشود. توانایی شما در چرخاندن پا به سمت خارج و کشیدن انگشتان بزرگ پای شما نیز تحت تأثیر قرار میگیرد.
علائم دیگر عصب پرونئال منقبض شده در قسمت بیرونی پای تحتانی(ساق) و بالای پای شما احساس میشود.
این علایم شامل موارد زیر است:
- بیحسی
- احساس سوزن سوزن شدن یا مور مور شدن
- سوزش
- درد
- از دست دادن حس
اگر به مدت دو یا چند هفته دچار زانودرد عصبی شوید، عضلات تولید شده توسط عصب میتوانند شروع به از بین رفتن کنند. بسته به فشار اعصاب ممکن است علائم شما متناوب یا مداوم باشد.
علت شایع دیگر این علائم، عصب باریکش در ستون فقرات کمر شماست. وقتی علت علائم چنین چیزی باشد، در ناحیه تحتانی کمر یا پشت و ناحیه بیرونی ران نیز درد را احساس خواهید کرد.
زانو درد عصبی چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص زانو درد عصبی، پزشک تاریخچه بیماری شما را خواهد گرفت و یک تست انجام میدهد تا بتواند تشخیص دهد و علت درد را مشخص کند. عصب موجود در زانوی شما در قسمت بالای استخوان درشت نی در گردش و حرکت بوده و احساس میشود، بنابراین ممکن است پزشک روی آن ضربه بزند. اگر شما در ساق پا احساس دردی مانند درد تیرخوردگی دارید، احتمالاً دچار عصب تحت فشار پرونئال هستید.
آزمایشاتی که پزشک ممکن است دستور به انجام آن دهد شامل موارد زیر است:
- رادیوگرافی زانو: هرگونه شکستگی یا توده استخوانی را نشان میدهد.
- ام آر آی زانو: میتواند تشخیص اولیه پزشک پیرامون زانودرد عصبی را تأیید کرده و تودههای عصبی و جزئیات شکستگی و مشکلات دیگر در استخوانهای شما را نشان دهد.
- الکترومیوگرافی، یا نوار عصب و عضله: فعالیت الکتریکی در عضلات شما را آزمایش میکند. این روش برای سنجش میزان سلامت عضلات و صحت عملکرد سلولهای عصبی است.
- بررسی سرعت هدایت عصبی : سرعت سیگنالهای عصب را آزمایش میکند.
زانو درد عصبی چگونه درمان میشود؟
در ابتدا باید مشکل یا فعالیتی که باعث ایجاد زانو درد عصبی میشود، معالجه و یا اصلاح شود. درمان با هدف کاهش درد و بهبود حرکت انجام میشود.
- داروهای ضد درد بدون نسخه: هر دارویی که باعث کاهش التهاب میشود میتواند علائم شما را بهبود بخشد، مانند داروهای ضد التهابی نظیر ایبوپروفن و ناپروکسن.
- گرما یا یخ: استفاده از (کمپرس) گرم یا یخ به مدت 15 تا 20 دقیقه به طور همزمان میتواند برخی از علائم زانودرد عصبی را تسکین دهد. اگر حس خود را از دست دادهاید، باید مراقب باشید که سرمازدگی یا سوختگی روی پوست ایجاد نشود. کمپرس یخ اگر فشار زیادی به عصب وارد کند میتواند علائم شما را تشدید کند.
- تزریق کورتیکواستروئید(کورتون): تزریق کورتیکواستروئید میتواند التهاب را کاهش دهد و این کار باعث کاهش فشار بر روی عصب شما میگردد.
- رادیوفرکانس عصب زانو: بلوک یا عصب کشی زانو براساس بلوک کردن عصبی است که درد را منتقل میکند که این کار موجب کاهش درد و بازگرداندن عملکرد طبیعی زانو میشود
- کفش ارتوپدی: اگر به دلیل عدم توانایی بر خم کردن پاها، راه رفتن شما تحت تأثیر قرار گرفته است یک کفش ارتوپدی میتواند به شما کمک کند. این کفش یک تکیهگاه است که پای شما را در وضعیت خنثی نگه میدارد تا بتوانید به طور عادی گام بردارید.
- عمل جراحی: پزشک شما میتواند عمل جراحی را برای اصلاح شکستگی، تومور یا مشکل تهاجمی دیگر که باعث ایجاد زانودرد عصبی شده است انجام دهد. اگر درمانهای محتاطانه مؤثر واقع نشود، روشی به نام رفع فشار عصب پرونئال میتواند برای از بین بردن فشار روی عصب شما انجام گردد.
- فیزیوتراپی: اگر زانودرد عصبی برای مدت طولانی ادامه داشته باشد احتمال آسیبدیدگی دائمی عصب وجود دارد. در این شرایط فیزیوتراپی میتواند برای تقویت و تمرین راه رفتن مفید باشد.
چه مدت طول میکشد تا بهبودی حاصل شود؟
معمولاً زمانی که شما رفتار یا وضعیتی را که موجب بروز زانودرد عصبی شده است متوقف کنید یا شرایطی را که باعث ایجاد آن است برطرف کنید، عصب پرونئال در طی چند روز تا چند هفته به خودی خود بهتر میشود . در صورت نیاز به عمل جراحی، علائم شما باید بلافاصله پس از عمل از بین بروند اما بهبودی کامل حدود 4 ماه طول خواهد کشید.
برای جلوگیری از زانودرد عصبی چه کاری میتوانید انجام دهید؟
کارهایی که میتوانید برای جلوگیری از باریکش شدن عصب پرونئال انجام دهید عبارتند از:
- از رفتارها و فعالیتهایی که باعث ایجاد زانو درد عصبی میشود مانند پا روی پا انداختن، چمباتمه زدنهای مکرر و پوشیدن چکمههای بالای زانو خودداری کنید.
- اگر بریس یا گچ باعث احساس سفتی و تنگی در پا یا باعث بیحسی یا درد در پای شما میشوند، در اسرع وقت به پزشک خود اطلاع دهید.
- به منظور ممانعت از چرخش پا در هنگام استراحت طولانی مدت بر روی تخت، از ابزارهایی استفاده کنید که قوزک پا را به نرمی نگه دارند.
- برای جلوگیری از فشار مداوم روی زانو، در زمان استراحت طولانی مدت در رختخواب، موقعیت بدنی خود را مرتباً تغییر دهید.
نتیجه گیری
عصب پرونئال که در امتداد قسمت بیرونی زانوی شما کشیده شده، ممکن است هنگام فشرده شدن باریکش شود. پا روی پا انداختن شایع ترین علت بروز زانو درد عصبی است، اما هر چیزی در خارج یا داخل زانوی شما که به عصب فشار میآورد، میتواند موجب بروز این مشکل شود. عصبی که در زانو وجود دارد معمولاً هنگام برطرف شدن علل بیماری بهبود مییابد، اما برخی اوقات برای تسکین و کاستن فشار، به عمل جراحی نیاز است.