درد جلوی ساق پا-علل و درمان
آیا بعد از دویدن معمولی و روزانه یا دویدن برای نگه داشتن اتوبوس، قسمت جلویی ساق پایتان (استخوان تیبیا) دردناک و ضرباندار می شود؟
احتمال دارد دچار شین اسپلینت یا درد جلوی ساق پا (shin splint) شده باشید. همچنین ممکن است از زبان دکتر شنیده باشید سندروم فشار روی استخوان تیبیا است. مشکل اصلی، وجود فشار روی قسمت قدامی ساق پا (استخوان تیبیا) و محل اتصال عضله به استخوان است که دچار التهاب و درد میشود.
علل درد جلوی ساق پا
این مشکل رایج ممکن است به دنبال یکی از علل زیر رخ دهد:
- کف پای صاف (وقتی که قدم برداشتن باعث میشود قوس زیر پایتان از بین برود.) پزشکتان اصطلاحا آن را زیادی خم شدن می نامد.(عضله داخلی مچ، کف پا را بیش از حد خم میکند.)
- کفشهایی که به خوبی قوس زیر پای شما را پر نمیکنند یا کف پایتان را به خوبی حمایت نمیکنند.
- ورزش و فعالیت بدون گرم کردن و سرد کردن عضلات و آمادگی کافی.
- ضعف مچ پا، لگن یا عضلات هسته ای(عضلاتی که قوای اصلی بدن بر آنها متمرکز است.)
چنانچه فرد فعالی باشید به دنبال تغییر ناگهانی در شدت فعالیتها یا دفعات آن، ممکن است به این عارضه دچار شوید.
راه درمان درد جلوی ساق پا چیست؟
معمولا خودش درمان میشود. اگر به پزشک مراجعه کردید، انتظار معاینه فیزیکی را داشته باشید. حتی ممکن است از شما بخواهد بدوید تا از نحوه راه رفتنتان متوجه مشکل شود. همچنین ممکن است درخواست تهیه عکس رادیولوژی (X-Ray) و گرافی استخوان بدهد تا بتواند شکستگیهای استخوان را بررسی کند.
- برای درمان به زمان نیاز است پس به بدنتان استراحت دهید
- جلوی ساق پایتان را سرد کنید، این کار سبب کاهش درد میشود. به مدت ۳-۲ روز، هر ۳ تا ۴ ساعت، آن را به مدت ۳۰-۲۰ دقیقه خنک کنید یا این کار را تا زمانی که درد از بین برود ادامه دهید
- برای کفشهایتان از کفی های طبی استفاده کنید. (میتوانید بهصورت آماده یا سفارشی نسبت به تهیه آنها اقدام کنید.) کفی کفش در صورتی که کف پایتان صاف باشد، قوس لازم را برای پا هنگام استادن فراهم میکند.
- در صورت نیاز از مسکنهای ضد التهابی استفاده کنید.
داروهای ضد التهابی استروئیدی ( NSAIDs) مثل ایبوپروفن، ناپروکسن یا آسپرین در کاهش درد و تورم مفید هستند.
بخاطر داشته باشید این داروها در کنار مزایایی که دارند میتوانند عوارض جانبی هم داشته باشند؛ مثل افزایش میزان خونریزی وایجاد زخم گوارشی، بنابراین داروها را دقیقا طبق دستورالعمل پزشک مصرف کنید.
چهار نشانه درمان کامل درد جلوی ساق پا
شما وقتی متوجه میشوید مشکلتان کاملا برطرف شده است که:
- پای آسیب دیده دقیقا مثل پای دیگرتان خم شود.
- ضعف قبلی کاملا از بین رفته و پای آسیب دیده، قدرتی کافی مطابق پای دیگر به دست آورده باشد.
- شما بتوانید محلی را که پیش از این دردناک بود، بدون ذره ای حس درد در ناحیه فشار دهید.
- بتوانید بدون حس درد درجا بزنید، بپرید و با سرعت بدوید.
در واقع اینکه بگوییم درد و تورم قسمت قدامی ساق پای شما چه زمانی کاملا بهبود مییابد، میسر نیست و زمان آن بستگی به علت اصلی بروز مشکل دارد. معمولا مردم طول درمان مشابهی ندارند. حتی اگر زمان درمان ۳ تا ۶ ماه هم طول بکشد عجیب نیست.
مهمترین مسئله این است که در طی درمان دوباره هوس ورزش کردن به سرتان نزند!
اگر پیش از اینکه درد و تورم قسمت قدامی ساق پای شما به طور کامل بهبود بیاید، فعالیت ورزشی را از سر بگیرید، ممکن است به خودتان آسیب دائمی وارد کنید. پس تا بهبودی کامل مشکل، برای خودتان یک سرگرمی غیر تهاجمی و بی ضرر انتخاب کنید تا مشکل ساق پای شما به طور کامل رفع شود. اگر دونده هستید، شنا یا دوچرخه درجا را امتحان کنید. اگر عارضه بهتر نشد یا علائم دوباره برگشتند ممکن است پزشکتان شما را به یک فیزیوتراپیست معرفی کند. فیزیوتراپیست میتواند مشکل پای شما را حل کند یا حتی حالتی که راه میروید ممکن است علت بروز مشکل باشد که آن را هم اصلاح میکند. همچنین فیزیوتراپیست میتواند به کاهش دردتان کمک کند و شما را تا بازگشت به ورزش راهنمایی کند.
همچنین او از این مسئله مطمئن خواهد شد که شما دچار شکستگیهای ریز ناشی از فشار روی استخوان تیبیا نباشید.